repter.hu

 

Englisgh version    
 

» Kezdőlap » Repülőjegyek » Szállodafoglalás » Autóbérlés » Budapest Airport hírek » Utazóknak » Légitársaságok » Biztonság » Megközelítés » Megközelítés autóval » Kapcsolat

Jósda.hu

 

 

Biztonság

Biztonsági ellenőrzés | Nem szállítható tárgyak | Fegyver és lőszer

 2001. szeptember 11-e óta világszerte fokozott biztonsági előírások vannak érvényben a repülőtereken, így a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren is. A komoly követelményeknek eleget téve nemcsak biztonsági ellenőrzések szigorodtak meg, hanem bizonyos tárgyak, anyagok szállítása is csak korlátozottan - például feladott poggyászban - illetve egyáltalán nem lehetséges.

Kisokos

  • 1-2 órával indulás előtt kell a jegykezelést megkezdeni
  • Bicska, kés, olló csak a feladott poggyászban tartható
  • A röntgen nem károsítja a pacemakert és a celluloidot
  • Veszélyes tárgy csak megfelelő csomagolásban szállítható

Biztonsági ellenőrzés

A repülőjárat indulása előtt minden utas, illetve minden feladott- és kézipoggyász biztonsági ellenőrzésen esik át. Erre a jegykezelés és az útlevél ellenőrzés után kerül sor. Az utasok ellenőrzésekor használt korszerű röntgenkészülék nincs hatással a pacemaker-re és a celluloid fotóra sem. A poggyászokat átvilágítják, és ha szükséges az utas jelenlétében felnyitják. A kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlott körültekintően csomagolni és megválogatni, hogy mi kerül a poggyászba.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében fontos ügyelni arra, hogy az alábbi tárgyak a feladandó poggyászba kerüljenek és ne a kézipoggyászba vagy a zsebbe:

bicska, kés, olló, manikűrkészlet, tű, reszelő, dísztőr, bármilyen szúró-vágó eszköz vagy dísztárgy, önvédelmi eszközök (gázspray, elektromos sokkoló készülék), fegyver, lőszer, savas akkumulátorok (pl. elektromos tolószékben ), hőfejlesztő eszközök.

Ha ilyen tárgyat találnak, azt az utasbiztonsági ellenőrzésnél elveszik. Az elvett tárgyakat - amennyiben szállítható - lezárt speciális borítékba teszik és viszik a csomagtérbe. Az elvett tárgyról jegyzőkönyv készül. Mivel ez az ellenőrzés az útlevél-ellenőrzés, vagyis az ország elhagyása után történik, nincs mód arra, hogy az utas visszamenjen a fel nem vihető tárgyat ismerősének átadni.

A szeptember 11-ei események óta bizonyos légitársaságok a biztonsági szolgálat által elvett tárgyakat egyáltalán nem szállítják. A jegykezelésnél erről is kérhető felvilágosítás, érdemes az esetleges bizonytalanságokat itt tisztázni, a szúró-vágó eszközöket a feladandó poggyászba tenni.

Nem szállítható tárgyak

Néhány veszélyes tárgyat, anyagot a feladott poggyászban sem lehet szállítani. Ezek például a következők:

hegesztő pisztoly, szódásszifonba helyezhető patron, Scripto View típusú öngyújtó, camping gáz, dörzsgyújtós gyufa, stb.

Veszélyes anyagnak minősül a festék, alkohol, gázolaj, öngyújtógáz, minden olyan folyékony anyag, amelynek gyulladáspontja 150 F (65 °C) alatt van, gyúlékony folyadék, búvárpalack, vagy bármilyen nyomás alatt álló palack, stb.

Fegyver és lőszer

 Fegyverszállításra csak olyan fegyvertáska használható, amelyen jól látható FIREARMS UNLOADED címke látható. Megfelelő csomagolású - ütésálló - dobozban legfeljebb 5 kg lőszer adható fel poggyászként. Minden olyan további tárgy, amely nem felel meg a veszélyes áruk szállítására vonatkozó követelményeknek visszautasítható. A légitársaságonként eltérő szabályokról érdemes előzetesen érdeklődni az ügyfélszolgálatnál.

(Forrás www.bud.hu - utolsó frissítés 2008. március 16.)

Jósda.hu

 


deviza.hu

randi.hu

Kubicek Balloons Magyarország

Balkán.hu

         
         
 

 

Kapcsolat. Copyright © 2006-208 repter.hu Minden jog fenntartva.