repter.hu

 

Englisgh version    
 

» Kezdőlap » Repülőjegyek » Szállodafoglalás » Autóbérlés » Budapest Airport hírek » Utazóknak » Légitársaságok » Biztonság » Megközelítés » Megközelítés autóval

Jósda.hu

 

 

Utazóknak:
Check-in
| Jegykezelés | Poggyász | Kézipoggyász | Különleges tárgyak | Veszélyes tárgyak | Elveszett poggyász | Útlevél ellenőrzés | Tranzit | Mozgássérült utas | Egyedül utazó gyermek | Utazás csecsemővel | Speciális menük

Repülőút előtt sok dologra kell figyelni. A kényelmes és gondtalan utazás érdekében összeállítottunk néhány információt.

Olcsó repülőjegyek, repülőjárat, szálloda, autó foglalás, autóbérlés gyorsan, kényelmesen otthonról.

Fontos

  • 1-2 órával indulás előtt kell a jegykezelést megkezdeni
  • Érvényes útlevél (+vízum, ha szükséges)
  • Repülőjegy
  • Poggyász: max. 20 kg
  • Kézipoggyász: max. 1 db. 3-5 kg, 21x41x51 cm
  • Tű, olló, bicska csak poggyászban szállítható
  • Babakocsit, tolószéket poggyászként kell feladni
  • Elveszett poggyászt az érkező tranzitban kell bejelenteni

Check-in

A check-in, a jegykezelés és a poggyászfelvétel, a járat indulása előtt két órával kezdődik. Ajánlott már ekkor, de legkésőbb egy órával az indulás előtt a repülőtérre érkezni. Check-in pultok a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér 1-es Termináljában, illetve a 2A és 2B Terminálok felső - indulási - szintjein találhatók. Minden utasnak ott kell kezeltetni a jegyét, ahonnan a járata indul.

Jegykezelés

Jegykezeléshez szükséges a repülőjegy (lehet elektronikus is), az útlevél (néhány országba személyi igazolvány is elég) és érvényes vízum, ha a fogadó állam megköveteli. Javasolt az útlevél (vízum) érvényességének előzetes ellenőrzése.

Jegykezeléskor több utazással kapcsolatos dolog dől el: a végleges ülőhely, a kézipoggyászok mennyisége, az esetleges poggyász-túlsúly után fizetendő díj mértéke is. A repülőjegy osztályának (Economy - turista, Business - üzleti, First Class - első osztályú) megfelelően, biztonsági előírásoktól, illetve a még szabad helyektől függően az utas megválaszthatja, hogy hol szeretne ülni. Az utasok jegykezelés után kapják meg a beszállókártyát (boarding card), amelyen a beszállás pontos helye (beszálló kapu száma), ideje és az ülés száma található.

Poggyász

A poggyászfeladás a check-in pultnál, a jegykezelés után. Minden poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is.

A feladandó poggyász súlya általában maximum 20 kg lehet, de előzetesen érdeklődjön a légitársaságnál. A megengedett súly túllépése után kilogrammonként díjat kell fizetni. A túlsúly mértékét a jegykezelő állapítja meg és írja rá a jegyre. Beszállókártyát csak az után adják ki, ha az utas befizette a díjat az adott légitársaság vagy a jegykezelő társaság ügyfélszolgálatán.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, babakocsik, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.

Kézipoggyász

A jegykezelők döntik el, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. A szabályok légitársaságonként változhatnak, de a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-5 kg. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal. Ajánlott az éles fémtárgyakat (olló, zsebbicska, stb.) a poggyászba csomagolni, mivel ezek - az új biztonsági előírásoknak megfelelően - nem vihetők fel a fedélzetre. Kézipoggyászként csak a jegykezelők által ellenőrzött és "cabin" címkével ellátott poggyászok vihetők fel a fedélzetre. Kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt.

Különleges tárgyak

Nagy méretű - kézipoggyásznál nagyobb - hangszert csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha külön jegyet vásárol. Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor és egészen a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe, majd hozzák fel érkezéskor a repülőgép ajtajához. Állatok szállítási lehetőségei korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság képviseleténél!

Veszélyes tárgyak

Bizonyos tárgyak, anyagok veszélyeztetik a repülés biztonságát, ezért szállításuk nem megengedett. Más tárgyak pedig utasbiztonsági szempontok miatt nem vihetők fel a fedélzetre, csak feladott poggyászban szállíthatók. Megint más tárgyak, például lőszer, sportfegyver csak nagy körültekintéssel, és a szabályok betartásával szállíthatók. Ezekről bővebben a biztonság menüpont alatt olvashat.

Elveszett poggyász

Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Gyakran csak lemaradt a járatról, de mivel a poggyászcímkéről ismert a célállomás, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkeresők munkáját hálózatos számítógépes rendszer segíti. Az elveszett vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár. Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül. A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják. A poggyász eltűnését az adott légitársaság ügyfélszolgálatánál is be kell jelenteni.

Útlevél ellenőrzés

A check-in pult a repülőgép menetrendszerinti indulása előtt 25 perccel bezár, ez időpont után érkező utasok felvétele a járatra már nem lehetséges. A jegykezelés után a check-in pult mögött kialakított tranzitváróba kell menni, de nem szükséges azonnal. Ez előtt egy határátkeléskor szokásos útlevél ellenőrzésre kerül sor, majd egy végső biztonsági ellenőrzésre. Fontos, hogy a hivatalos okmány mellett a beszálló kártya is kell, mert ezt az útlevél ellenőrzéskor elkérhetik.

Tranzit

A tranzit területére belépő utas már elhagyta az ország területét, átesett a jegykezelésen az útlevél- és biztonsági ellenőrzésen. A tranzitban számos étterem, kávézó és üzletek várják az utazókat. Az beszállókapuk előtt találhatók ülőhelyek is, ajánlatos a várakozási időt a tranzitban tölteni, de általában mindennek az ára magasabb, mint a repülőtéren kívül. A beszállókapukat az indulási idő előtt 25 perccel nyitják meg, ezt a hangosbemondóban hirdetik meg. A beszálláshoz a beszállókártya szükséges.

Mozgássérült utas

Mozgássérült, nehezen mozgó utas tolószéket kérhet, melyet a repülőtéri segítőszolgálat biztosít számára. Ha Önnek szüksége van erre a szolgáltatásra, célszerű már a jegy megvásárlásakor jelezni, hogy az utazáskor a jegykezelésnél a földi utaskiszolgáló személyzet felkészülten várhassa. Ám saját tolószékével is közlekedhet a beszállásig, abban az esetben, ha azt fel is szeretné adni poggyászként. A gép fedélzetére azonban már csak speciális tolószékkel tudják Önt felsegíteni! A beszállításnál a mozgássérült utasok elsőbbséget élveznek!

Tolószék az érkezéshez is kérhető. Ebben az esetben a célállomáson tudni fognak a kérésről, a segítség várni fogja. A tolószék nem számít bele a szabad poggyászkeretbe, vagyis a szállítása ingyenes, ahogyan a repülőtér segítő szolgáltatása is az. Az elektromos meghajtású tolószékek savas akkumulátorait le kell szerelni a kocsiról és speciális (saválló) dobozba helyezni, amelyet a légitársaság biztosít. Amennyiben nem tud ilyen dobozt adni, az akkumulátort a kocsin kell hagyni, de az utóbbit a repülőgép rakterében álló helyzetben kell rögzíteni.

Egyedül utazó gyermek

Általában 6 éves kortól 12 éves korig a gyermekek úgynevezett UM-ként (UM - unaccompanied minor / kíséret nélküli gyermek) utazhatnak. Ezt már a helyfoglalásnál kell jelezni, a szolgáltatás költségéről a légitársaság ad pontos tájékoztatást. Az alsó és felső korhatár légitársaságonként változhat.

A gyermeket a földi, illetve a légi utaskísérők vezetik és segítik az utazás során. A szülők (hozzátartozók) a gyermeket a jegykezelésig kísérik, ahol egy adatlap (UM-nyomtatvány) kitöltése szükséges a gyermek utazásához. A nyomtatvány kitöltéséhez az alábbi információk szükségesek: a gyermeket az indulásnál segítő személy (általában szülő) adatai és elérhetősége (telefonszáma), gyermek adatai, az útvonal, gyermeket a célállomáson fogadó személy adatai. A gyermeket a jegykezelés után a földi utaskiszolgáló személyzet kíséri a beszállító kapuhoz, vezeti egészen a fedélzetig, s adja át a légi utaskísérőnek. Az indulásnál segédkező szülőnek, hozzátartozónak meg kell várnia a gép felszállását.

Az érkezéskor ugyanígy már a repülőgép ajtajánál várják a gyermeket, kísérik át az útlevél-ellenőrzésen, segítenek felvenni a poggyászát, és végül adják át az UM-nyomtatványon feltüntetett személynek, akinek igazolnia kell magát. Figyelem, szigorú szabály, hogy másnak nem adhatják át a gyermeket! Mind a földi, mind pedig a légi utaskísérők megkülönböztetett figyelmet fordítanak az UM-ként utazó gyermekre.

Utazás csecsemővel

A 2 évesnél fiatalabb gyermek csak szülővel (kísérővel) utazhat. Számukra nem szükséges külön ülőhely, s ezért a jegyük is kedvezményes. A szülők a babakocsit egészen a beszállásig használhatják abban az esetben, ha azt magukkal viszik. A fedélzeten lehet kérni bölcsőt (bizonyos géptípusokon) és a baba számára különleges ételt.

Speciális menük

A speciális ételeket (pl. vegetáriánus, tejérzékeny, kosher stb.) a helyfoglalással egy időben lehetőség van megkérni, amennyiben ez legalább 24 órával indulás előtt történik. Vannak azonban olyan speciális menük, amelyeket még előbb kell megrendelni. A helyfoglalásnál érdemes tájékozódni, hogy az adott légitársaság biztosít-e térítésmentesen fedélzeti ellátmányt, hisz egyre gyakoribb, hogy ezt csak saját költségen lehet ezt igénybe venni.

(Forrás www.bud.hu - utolsó frissítés 2008. március 16.)

Jósda.hu

 


deviza.hu

randi.hu

Kubicek Balloons Magyarország

Balkán.hu

         
         
 

 

Kapcsolat. Copyright © 2008 repter.hu Minden jog fenntartva.